Close
Expeditor*
Email*
Cod antispam*
(Tastati codul de mai jos)

Clinicile si Laboratoarele Sf. Maria - Bucuresti Clinicile si Laboratoarele Sf. Maria - Bucuresti
021 302 9434
Program call center8-20 Luni - Vineri
VeridiaOnline

Înscriere newsletter

Nume:

Prenume:

E-mail:

Sunt de acord să primesc informaţii de la Veridia.

Centrul Medical Matei Basarab SRL, în calitate de operatori de date cu caracter personal, asigură și respectă prevederile Regulamentului (UE) 679/2016 referitoare la protecţia persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulaţie a acestor date. Au fost dispuse masurile tehnice și organizatorice adecvate pentru asigurarea securității și confidențialității datelor cu caracter personal ale persoanelor vizate. Conform Regulamentului (UE) 679/2016, pacientul beneficiază de dreptul de acces, rectificare, portabilitate sau ştergere a datelor, restricţionare a prelucrării, dreptul de a se opune prelucrării, dreptul de a retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza consimţământului înainte de retragerea acestuia, dreptul de a depune plângere în faţa unei autorităţi de supraveghere. Pentru exercitarea acestor drepturi, pacientul se poate adresa Responsabilului cu protecția datelor cu caracter personal, la următoarea adresă de email: office@veridiamed.ro.

Contul meu Pacienţi Rezultate Analize Parteneri
  1. Ce trebuie sa stim d...

Ce trebuie sa stim despre infectia cu HELICOBACTER PYLORI

1 Decembrie 2019

Helicobacter pylori este un bacil spiralat gram-negativ producator de ureaza, cantonat in stratul mucos gastric. Desi nu este invaziv, produce inflamatia mucoasei gastrice, cu aglomerare de neutrofile polimorfonucleare si limfocite. Mecanismul de producere a leziunii si inflamatiei poate fi, in parte, legat de produsele a doua gene, vacA si cagA. Modul de raspandire nu este pe deplin cunoscut.
Infectia acuta cu H.p. poate produce manifestari clinice tranzitorii, caracterizate prin greturi si dureri abdominale, care pot dura cateva zile si este asociata, din punct de vedere histopatologic, cu gastrita acuta cu neutrofile polimorfonucleare.Dupa disparitia acestor simptome , se pare ca majoritatea cazurilor evolueaza spre infectie cronica.

Desi asocierea infectiei cronice cu H.p. cu gastrita este prezenta la 30-50% din populatie, majoritatea acestor gastrite sunt asimptomatice si fara urmari.(1)
Totusi:
· 10 – 15% din pacientii cu Helicobacter pylori vor face ulcer peptic.(2)
· 90 - 95% din pacientii cu ulcer duodenal asociaza gastrita cu H.p.(2)
· gastrita cronica cu H.p. este asociata cu o crestere de patru pana la sase ori a riscului de adenocarcinom gastric si de limfom gastric de grad mic cu celule B.(1)


Cum diagnosticam infectia cu Helicobacter pylori?


Detectarea anticorpilor antiH.p Ig G in ser este cea mai ieftina metoda noninvaziva pentru diagnosticul infectiei cu H.p. Dar nu putem sti daca este infectie activa si nu putem dovedi eficacitatea tratamentului, pentru ca acesti anticorpi raman detectabili in sange pana la 18 luni.


Depistarea antigenului H.p. in materiile fecale are o senzitivitate de 91 % si o specificitate de 93% si poate confirma eradicarea infectiei dupa tratament.(3)
Testul respirator al ureazei este cel mai fidel test noninvaziv (are o specificitate si o senzitivitate de 95%)(3). El indica infectia activa si poate verifica si eradicarea infectiei dupa tratament. E mai putin folosit datorita costului crescut (aprox 150 dolari). Acest test se bazeaza pe capacitatea H.p. de a scinda ureea cu ajutorul unei enzime , ureaza. Pacientul inghite o capsula ce contine carbon marcat (C13 sau C14). H.p. din tubul digestiv scindeaza ureea, rezultand CO2 cu atomul de carbon marcat. Se dozeaza ulterior CO2 din respiratia bolnavului si se determina daca este sau nu infectat cu H.p. (la pacientii neinfectati testul este negativ).
Testul rapid la ureaza ( CLO test - un test calitativ ce se poate efectua chiar in camera de EDS, cu rezultate obtinute in aceeasi zi ) si examinarea histopatologica (la microscop) a fragmentelor de mucoasa gastrica prelevate prin biopsie la endoscopia digestiva superioara (EDS) reprezinta metoda de electie pentru diagnostic. Acest test poate fi fals-negativ la pacientii care sunt in tratament cu inhibitori de pompa de protoni (omeprazol, lansoprazol, etc); de aceea inainte de efectuarea testarii este indicat sa opriti tratamentul cu antibiotice (inclusiv compusi cu bismut) cu o luna inainte, a citoprotectoarelor cu o saptamana inainte, iar a blocantilor H2 (ranitidina, famotidina) si a inhibitorilor de pompa de protoni cu 24 ore inainte de efectuarea EDS.


1- Current Medical Diagnosis and Treatment,L.M.Tierney, S.J.McPhee,M. Papadakis, 2001, 483-490;
2- The Washington Manual of Medical Therapeutics, 33rd edition,2010, 596-599;
3- BMJ 2008; 337

021 302 9434
Strada Matei Basarab 45, Bucharest 30671, Romania
Termeni si condițiiConfidențialitateCopyright © 2018 Veridia. Toate drepturile rezervate.
SEO monitor