Close
Expeditor*
Email*
Cod antispam*
(Tastati codul de mai jos)

Clinicile si Laboratoarele Sf. Maria - Bucuresti Clinicile si Laboratoarele Sf. Maria - Bucuresti
021 302 9434
Program call center8-20 Luni - Vineri
VeridiaOnline

Înscriere newsletter

Nume:

Prenume:

E-mail:

Sunt de acord să primesc informaţii de la Veridia.

Centrul Medical Matei Basarab SRL, în calitate de operatori de date cu caracter personal, asigură și respectă prevederile Regulamentului (UE) 679/2016 referitoare la protecţia persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulaţie a acestor date. Au fost dispuse masurile tehnice și organizatorice adecvate pentru asigurarea securității și confidențialității datelor cu caracter personal ale persoanelor vizate. Conform Regulamentului (UE) 679/2016, pacientul beneficiază de dreptul de acces, rectificare, portabilitate sau ştergere a datelor, restricţionare a prelucrării, dreptul de a se opune prelucrării, dreptul de a retrage consimţământul în orice moment, fără a afecta legalitatea prelucrării efectuate pe baza consimţământului înainte de retragerea acestuia, dreptul de a depune plângere în faţa unei autorităţi de supraveghere. Pentru exercitarea acestor drepturi, pacientul se poate adresa Responsabilului cu protecția datelor cu caracter personal, la următoarea adresă de email: office@veridiamed.ro.

Contul meu Pacienţi Rezultate Analize Parteneri
 1. LABORATOR - Instrucțiuni recoltare

Instrucțiuni recoltare

I. Recoltare probe de sange:

 • Perioada optima de recoltare este dimineata, in intervalul orar 07:00 – 10 :00.
 • Sunt si exceptii de la acesta regula: in cazul afectiunilor acute se pot recolta analize in regim de urgenta – hemoleucograma, PCR sau in cazul anumitor  hormoni ce trebuiesc recoltati la ora sau in ziua precizata de medicul curant (cortizolul, progesteron etc).
 • Atunci cand urmati un tratament medicamentos intrebati intotdeauna medicul curant daca este nevoie, sau nu, sa opriti tratamentul pentru a recolta probe de laborator.
 • Recoltarea sângelui se face dimineaţa înainte de consumul unor alimente sau lichide (mai ales dulci sau bogate in grasimi) pentru a nu denatura rezultatul analizei.
 • Anumite dozari din sange  necesită o perioadă mai lungă de repaus alimentar (chiar şi 12 ore sau mai mult) sau o perioadă variabilă de dietă. Se recomanda sa se respecte cu strictete recomandarile medicului curant.

II. Recoltare probe urina

Sumarul de urina:

 • Înainte de micțiune se efectuează toaleta locală cu apă şi săpun.
 • Se utilizeaza recipiente de unica utilizare de volume  30 ml -100 ml
 • Se recomanda sa se recolteze un eşantion de cca 20 ml din prima urină de dimineață, în recipient special (denumit urocultor) procurat de la recepție sau se poate achizitiona si din farmacii.
 • Dacă acest lucru nu este posibil, se acceptă un eşantion de urină după cca 4 ore de stază vezicală (lipsa micţionării).
 • Se inchide foarte bine recipientul  pentru a preveni vărsarea şi contaminarea probei de urină 

Urina recoltata pentru Testul Addis:

 • faceti intai  toaleta zonei genitale cu apa si sapun si apoi aruncati  prima urina de dimineata, ramaneti apoi in pat si recoltati urmatoarea urina  intr-un recipient la un interval de 3 ore, fara sa consumati  lichide in tot acest timp. Masurati cantitatea de urina emisa sau aproximati,  agitati si puneti  o mostra intr-un urocultor
 • Se inchide foarte bine recipientul  pentru a preveni vărsarea şi contaminarea probei de urină

Determinari cantitative din urina - urina din 24 de ore (ex:creatinina urinara, glucoza urinara etc):

 • Se recomandă evitarea consumului de alcool şi un regim hidric normal cu 24 de ore înainte de începerea recoltării şi pe întreaga durată a acesteia.
 • Pasii de recoltare: la ora 7 dimineata pacientul urineaza si nu retine aceasta urina, apoi colecteaza intr-un vas de plastic (cu un volum minim de 2 litri, cu capac)toate emisiunile de urina pana la ora 7 dimineata in ziua urmatoare, inclusiv; se omogenizeaza urina recoltata; se masoara intreaga cantitate (volumul masurat se noteaza pe urocultor) si se retin 50ml -100 mL in recipientul special (urocultor) de unica folosinta; ambele recipiente (vasul de plastic si urocultorul) trebuie sa fie bine inchise cu capac, ele se pastreaza la 2–8ºC pana in momentul lucrului.
 • Se inchide foarte bine recipientul  pentru a preveni vărsarea şi contaminarea probei de urină 
 • Pentru dozare cupru urinar  pasii de recoltare sunt aceiasi cu cei mentionati mai sus, doar ca, se evita recipient de recoltare din sticla sau metal. 
 • Pentru determinarea  metanefrinelor urinare, 5 HIAA (acid 5 hidroxiindolacetic)  pasii de recoltare sunt aceiasi cu cei mentionati mai sus, doar ca, urina trebuie acidifiata cu 15 ml HCl 6N (recipientul si solutia se ridica de la sediul nostrum) si se recomandă încetarea consumului de cafea, citrice, kiwi, prune, tomate, ciocolata cu 72 de ore înainte de începerea recoltării. Pe parcursul celor 24 de ore de recoltare se va evita fumatul, stresul fizic şi psihic, regimul alimentar. Cu o săptămână înainte de începerea recoltării se recomanda întreruperea medicatia cu antidepresive triciclice, fenoxibenzamină, levo-dopa, beta-blocante, buspironă. Dacă acest lucru nu este posibil, se va înştiinţa medicul trimitator care va interpreta rezultatul analizei.
 • Pentru determinarea acidului vanilmandelic pasii de recoltare sunt aceiasi cu cei mentionati mai sus, doar ca, urina trebuie acidifiata cu 15 ml HCl 6N (recipientul si solutia se ridica de la sediul nostrum), se evită consumul de cafea, ceai negru, ciocolată, fructe, în special banană şi alimente care conţin vanilie cu 72 ore înaintea recoltării Pe parcursul celor 24 de ore de recoltare se va evita fumatul, stresul fizic şi psihic, regimul alimentar
 • Pentru determinarea acidului homovanilic pasii de recoltare sunt aceiasi cu cei mentionati mai sus, doar ca, se evită consumul de cafea, ceai negru, ciocolată, cacao şi alimente care conţin vanilie cu 72 ore înaintea recoltării Pe parcursul celor 24 de ore de recoltare se va evita fumatul, stresul fizic şi psihic, regimul alimentar
 • Pentru determinare aldosteron urinar  pasii de recoltare sunt aceiasi cu cei mentionati mai sus, doar ca, se recomanda intreruperea medicatiei anti HTA cu 3 saptamani inainte de recoltare (medicatia interfera cu testarea), numai cu informarea si acordul medicului trimitator.

Urina pentru urocultură:

 • se recolteaza din prima urina de dimineata, la mijlocul jetului, inainte de administrarea  antibioticelor .
 • Uneori, la indicatia medicului, se poate recolta si in timpul terapiei, mentionand denumirea medicamentului admninistrat . Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, urina se recoltează după 7 zile de la ultima doză de antibiotic administrată
 • Inainte de recoltarea urinei la adult si copil pentru urocultura, este necesara intotdeauna o toaleta riguroasă a zonei genito-urinare, cu apă şi săpun. Apoi este nevoie sa uscăm zona spalată anterior cu ajutorul unei comprese sterile. Urinati  o cantitate mică în toaletă (urina contaminată de bacteriile care există în mod obişnuit în segmentul inferior al uretrei este indepartata) şi, fără să opriti urinarea,  colectati  în recipientul steril de unica folosinta (denumit urocultor) primit de la receptie sau achizitionat de la farmacie restul de urină (recoltare din jetul urinar mijlociu).
 • Pentru a preveni contaminarea probei  evitati să atingeti recipientul de zona genitală; de asemenea nu atingeti dopul urocultorului de nici un obiect din jur.
 • Se inchide foarte bine recipientul  pentru a preveni vărsarea şi contaminarea probei de urină.
 • Dacă proba nu poate fi transportată în maxim 2 ore la laborator, aceasta se păstrează la temperatura 2-8ºC.

Recoltarea la sugar:

 • Se spală zona urogenitală cu apă şi săpun şi se tamponează cu, comprese sterile pentru a se usca.
 • Se fixează punguţa sterilă prin intermediul benzilor adezive în jurul orificiului urinar. Punga este bine fixată dacă orificiul urinar se află în interiorul acesteia. Se verifică fermitatea aderării benzilor de fixare la tegumentul copilului pentru a se evita scurgerea urinei pe lângă pungă şi contaminarea acesteia.
 • După recoltare, punga se dezlipeşte de tegumentul copilului şi cele două benzi adezive se lipesc între ele asigurându-se astfel închiderea pungii. Este recomandat ca punga să se transporte la, laborator în interiorul unui urocultor steril pentru adulţi.

III. Recoltare probe materii fecale

Pentru coprocultură

 • Se recomanda ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament cu antibiotic sau antifungic.
 • Uneori, la indicatia medicului, se poate recolta si in timpul terapiei, mentionand denumirea medicamentului admninistrat . Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic/antifungic, materiile fecale se recoltează după 7 zile de la ultima doză de antibiotic/antifungic administrată
 • Materiile fecale se recoltează în recipiente speciale (coprorecoltoare) care conţin mediu de transport (Cary-Blair).
 • Se alege o porţiune reprezentativă (cu mucozităţi, striuri de sânge, consistenţă mai moale, etc) şi se ia o cantitate cât încape în linguriţa coprorecoltorului.
 • Materiile fecale astfel recoltate se introduc în mediul de transport conţinut de coprorecoltor şi se amestecă cu acesta pentru a se asigura viabilitatea microbilor până la prelucrarea probei.
 • Dacă nu se poate asigura transportul imediat la, laborator, proba se păstrează la temperatura camerei.
 • Nu lasati la indemana copiilor recipientele cu mediu de tranport, intrucat  produsul contine conservanti

Pentru examenul coproparazitologic

 • Se utilizează recipiente speciale (coprorecoltoare) fără mediu de transport.
 • Deoarece unii paraziţi intestinali nu elimină ouă, chisti sau larve în mod continuu, se recomandă repetarea examinării de 3 ori la intervale de 3-5 zile.
 • Un singur rezultat negativ nu are valoare diagnostică de excludere a unei infestări parazitare intestinale.
 • Se aleg zone modificate (cu mucozităţi, striuri de sânge, consistenţă moale, etc) şi se prelevează cu linguriţa coprorecoltorului.
 • Se evită recoltarea unei cantităţi mai mari datorită riscului alterării materiilor fecale până la momentul prelucrării în laborator, alterare care poate duce la modificarea aspectului elementelor parazitare şi deci la rezultate fals negative.
 • Până la predarea recipientului în laborator, acesta se păstrează la rece (la frigider).

Pentru proba de digestie:

 • Se recoltează materii fecale în recipient special (coprorecoltor) fără mediu de transport
 • Timp de o săptămână înainte de recoltare nu se administrează bariu, uleiuri minerale, laxative, supozitoare, creme, lubrifianţi.
 • Pe o perioada de 3 zile înainte de recoltare nu se vor consuma băuturi alcoolice şi se va respecta următorul regim alimentar zilnic: 50-150 g unt, 150-200 g carne roşie, 500 ml lapte dulce, 200-300 g cartofi, 100 g pâine.
 • Se transporta la laborator imediat dupa recoltare

Pentru hemoragii oculte:

 • Se recoltează materii fecale în recipient special (coprorecoltor) fără mediu de transport
 • Se are în vedere ca sângele din materiile fecale poate difuza în apa din vasul toaletei (ducând la posibile rezultate fals negative).Sângele menstrual, urina hematurică sau sângerările rectale (hemoroizi sau fisuri anale) pot duce la obţinerea de rezultate fals pozitive.

Pentru coproantigene:

 • Se recoltează materii fecale cu aceleaşi precauţii ca la examenul coproparazitologic
 • Probele recoltate se transporta imediat la laborator, iar daca acest lucru nu este posibil, probele se vor pastra la 2- 8°C maxim 24 ore  pana la aducerea lor in laborator 

Amprenta anală:

 • Este indicată pentru diagnosticul infestării cu oxiuri (Enterobius vermicularis).
 • Recoltarea se efectuează numai dimineaţa, la prima oră, înainte ca pacientul să se mobilizeze din pat, înainte de a avea scaun şi fără igiena locală.
 • Se va folosi linguriţa coprorecoltorului simplu, fără mediu transport, pe care în prealabil s-a fixat o bandă adezivă transparentă cu partea adeziva către exterior.
 • Cu linguriţa preparată ca mai sus se badijonează bine regiunea perianală, fesele desfăcându-se foarte bine cu mâna.
 • După recoltare, linguriţa cu bandă adezivă se introduce în coprorecoltor şi se aduce în laborator în maxim 8 ore de la recoltare.

IV. Recoltare probe sperma

Pentru spermograma:

 • Pacientul va avea o perioadă de abstinenţă sexuală de 3-5 zile;
 • nu va folosi prezervativ pentru recoltare; cu o 1 săptămână înainte de recoltare va opri medicatia in curs, daca acest lucru  este posibil
 • Proba trebuie transportata la laborator în max. 30 de minute de la emisie, la o temperatură  de 37°C. Pentru a pastra temperatura de ~ 37°C recipientul se aduce in contact cu pielea pe tot parcursul transportului.
 • Pentru o apreciere corectă a fertilităţii se recomandă 3 sau mai multe determinări în decurs de 2-3 luni
 • Rezultate concludente se obţin în urma recoltării prin masturbare si se face direct in recipient (urocultor). Daca din motive psihologice sau religioase această metodă nu este accesibilă se acceptă şi proba recoltată prin metoda contactului sexual întrerupt.
 • Probele trebuie sa ajunga in laborator pina la ora 12:00 dimineata, de luni pina vineri inclusiv. In zilele de sambata nu se primesc probe pentru efectuarea spermogramei.

Pentru spermocultură:

 • Recoltarea se efectuează după 3 zile de abstinenţă sexuală înainte de începerea unui tratament cu antibiotic.
 • Recoltarea se efectuează prin masturbare direct în recoltor steril (urocultor). Înainte de recoltare se efectuează toaleta locală cu apă şi săpun şi ștergerea prin tamponare cu comprese sterile.
 • Proba se aduce la laborator în maximum 2 ore de la emisie.

V. Recoltare probe sputa

 • Recoltarea este recomandata sa se faca dimineata, inainte de inceperea unui tratament cu antibiotic, intr-un  recipient steril cu gura larga.
 • Pacientul tuseste si expectoreaza direct in recipientul steril, fara a-si aduna saliva, apoi se insurubeaza capacul
 • Înainte de recoltare se face toaleta cavităţii bucale (periajul dinților, clătirea gurii și gargara cu apă).
 • Cantitatea trebuie sa fie de aproximativ 2-4 ml.
 • Se aduce la  laborator in maxim 2 ore de la prelevare

VI. Recoltare probe exsudat faringian

 • Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, exsudatul faringian se recoltează după 7 zile de la ultima doză de antibiotic administrată.
 • Se efectuează dimineața înainte de ingestia de alimente/lichide şi de efectuarea igienei orale (periajul dinţilor şi/sau clătirea cu apă de gură).
 • Dacă acest lucru nu este posibil, se acceptă efectuarea recoltării după un interval de 4 ore de respectare a indicaţiilor de mai sus.
 • Este interzis fumatul 2 ore înainte de recoltare.

VII. Recoltare probe secretie conjunctivala

 • Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic . Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, proba se recoltează după 7 zile de la ultima doză de antibiotic administrată.
 • Se efectuează dimineața, înaintea toaletei feţei şi machiajului pentru a se putea recolta secreţia acumulată peste noapte.

VIII. Recoltare probe secretie vaginala/col

 • Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic sau antifungic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, proba se recoltează după 7 zile de la ultima doză de antibiotic administrată.
 • Se evita, cu 48 ore inainte de recoltare: contactul sexual, folosirea tampoanelor intravaginale, spalaturi vaginale, administrarea diverselor geluri, creme si tratamente intravaginal.
 • Se recomanda sa nu se faca recoltari in perioada menstruala

IX. Recoltare probe secretii uretrale

 • Este important ca recoltarea să se facă înainte de începerea unui tratament antibiotic sau antifungic. Pentru controlul eficienţei tratamentului antibiotic, proba se recoltează după 7 zile de la ultima doză de antibiotic administrată. 
 • Recoltarea se face dimineata, inainte de mictiune
021 302 9434
Strada Matei Basarab 45, Bucharest 30671, Romania
Termeni si condițiiConfidențialitateCopyright © 2018 Veridia. Toate drepturile rezervate.
SEO monitor