Ce este TORCH?

TORCH este un grup de analize medicale de laborator recomandate femeilor gravide, preconceptional sau in cursul in primul trimestru de sarcina, pentru a determina infecţia prenatală a embrionului/fătului sau perinatală a nou-născutului, cu risc de avorturi, moartea fătului in utero sau malformaţii fetale.
TORCH este acronimul pentru :
Toxoplasma, Others (sifilis, hepatita B, HIV, enterovirus, virus Epstein-Barr, virus varicella-zoster, parvovirus B19), Rubella, Citomegalovirus, Herpes simplex virus.
Testele detecteaza anticorpii produsi de sistemul imun al mamei, expus la infectii anterior.
In funcţie de tipul anticorpilor depistaţi se poate aprecia stadiul infecţiei, prezenţa sau absenţa imunităţii.
Rezultatele sunt raportate ca pozitive sau negative, indicand prezenta sau absenta anticorpilor pentru fiecare dintre infectiile testate cu acest grup de analize medicale.
Un rezultat " normal" este negativ (anticorpi absenti in sangele mamei) si semnifica faptul ca este foarte putin probabil ca persoana testata sa fie infectata. Totusi, daca medicul curant suspicioneaza una dintre aceste infectii la femeia gravida sau la nou-nascut, chiar daca rezultatul testarii TORCH a fost negativ, se recomanda alte teste suplimentare.
Un rezultat pozitiv (anticorpi prezenti in sange) indica probabilitatea unei infectii si trebuie urmat de teste de confirmare specifice, inainte de a considera diagnosticul valid.Daca testul iese negativ, insa suspiciunea doctorului persista, analiza poate fi repetata de 1-2 ori pe parcursul sarcinii.
Testarea anticorpilor Toxoplasma gondii se recomanda intotdeauna daca femeia a avut vreodata toxoplasmoza sau daca a fost expusa riscului de contact cu excremente de pisica, carne cruda sau insuficient pregatita, sau apa si mancare contaminate (pisica reprezinta mediul de incubatie/transport al parazitului Toxoplasma gondii). Daca testul iese negativ insa suspiciunea doctorului persista, analiza poate fi repetata de 1-2 ori pe parcursul sarcinii. Riscul cel mai mare pentru gravida este in primul trimestru de sarcina. Toxoplasmoza poate cauza malformatii fetale severe: hidrocefalie, calcificari cerebrale, hepatosplenomegalie si retinocoroidita.
Este foarte important ca doamnele sa stie ce status imunologic au inainte de sarcina,adica sa efectueze titrurile de anticorpi Ig M si G. Infectia veche cu toxoplasmoza, certificata de cresterea valorii Ig G a anticorpilor anti toxo, protejeaza pacienta "pe viata" de o noua infectare.
Rubeola - cunoscuta ca una din bolile copilariei , in timpul sarcinii poate fi o afectiune grava.
Infectia are un caracter sezonier, majoritatea cazurilor fiind inregistrate iarna si primavara. Sursa de infectie o reprezinta o alta persoana care deja prezinta infectia.
Riscul major pentru gravida este in primele luni de sarcina si scade pe masura ce sarcina avanseaza o data cu formarea si definitivarea dezvoltarii organelor fetale. Ca efecte asupra fatului, cel mai grav este Sindromul Rubeolei Congenital - o afectiune grava ce determina cataracta, surditate, malformatii pulmonare si malformatii cerebrale.
Screening-ul inainte de sarcina ar fi util in ideea initierii vaccinarii viitoarei gravide, aceasta vaccinare nefiind indicata in sarcina de rutina.
La fel, si rubeola este o boala pe care o facem in principiu o data in viata, capatand ulterior imunitate.
Citomegalovirus - CMV este un virus din aceiasi familie cu HSV (herpes simplex virus) si virusul varicelo-zosterian.
In general asimptomatica in afara sarcinii, in cursul acesteia poate produce grave anomalii fetale.
Modul de transmitere la mama este in general prin contact sexual, sarut, transfuzii de sange. Omul este singurul rezervor de CMV, acesta fiind excretat in secretiile vaginale, nazale, saliva si urina.
In unele cazuri virusul latent se poate reactiva. Acest lucru se intampla mai ales la persoanele imunodeprimate, de exemplu gravidele. De aceea este foarte important efectuarea IgG, IgM CMV atat preconceptional cat si pe perioada sarcinii. Daca infectia s-a produs in primul trimestru de sarcina, poate duce la sarcina oprita in evolutie si avort spontan repetat. Daca infectia a avut loc in ultimul trimestru de sarcina, riscul de transmitere la fat ar fi de 75-80%, dar cu consecinte minime asupra nou nascutului.
Toate aceste infectii se diagnosticheaza preconceptional sau in primul trimestru de sarcina prin testul TORCH.
Este important ca gravida sa inteleaga ca un test TORCH pozitiv nu inseamna, obligatoriu, infectarea fatului cu indicatia de oprire a evolutiei sarcinii. Daca valorile anticorpilor IgM sunt pozitive pentru oricare dintre virusuri, se indica amniocenteza cu analiza infectiei direct din lichidul amniotic. Astfel, se va certifica sau infirma infectia fatului.
Detectia Anticorpilor spcifici anti-Toxoplasma este metoda primara de diagnosticare a infectiei cu Toxoplasma.Cel mai frecvent se recomanda se recomanda testarea initiala pentru a detecta prezenta sau absenta anticorpilorspecifici anti Toxoplasma IgG. Un titru IgG pozitiv indica o infectie mai veche. Daca este necesar sa se stie cat mai exact cand a avut loc infectia, se vor testaanticporpii IgM. Un rezultat IgM negativ in principiu exclude infectia recenta, insa un rezultat IgM pozitiv este dificil de interpretat din cauza lipsei de specificitate a anticorpilor specifici anti-Toxoplasma IgM.
Daca pacienta este gravida si IgG/IgM pozitiv, se recomanda efectuarea unui test IgG Avidity care ajuta la diagnosticul diferential intre o infectie recenta si o infectie veche. Un rezultat mare al aviditatii in primele 12-16 saptamani de sarcina elimina o infectie dobandita in timpul sarcinii.